ORANJE MIK
Met Koningsdag in het vooruitzicht heb ik een

 Oranje Mik gemaakt. 

Oersterk, apart en met een stevige bite.


Oranje mik bestaat uit Volkoren donker (Mix uit de winkel), Havervlokken, pittenmix en natuurlijk het oranje tintje: de wortel.
Haver is heel erg voedzaam en bevat langzame koolhydraten, en dat is belangrijk, want die langzame koolhydraten zorgen voor een voldaan gevoel waar je heel lang op kunt teren. 
Zaden en pitten zijn zeer gezond. Zaden bevorderen het voortbestaan van planten. Zonder zaad geen nieuwe plant. Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn daarom zeer geconcentreerd aanwezig. Zoals vitamines, mineralen proteïnen enz.
Wortels zijn rijk aan betacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A          

Het resultaat van dit recept is dat je brood op tafel kunt zetten dat erg gezond is en ook weer iets heel anders. ORANJE MIK 
recept:
100 gram havervlokken
100 gram zaden en pittenmix
100 gram wortel 
400 gram volkoren donker
7     gram instant gist
3     gram zout
275 gram lauwwarm water

Werkwijze:
Weeg het water (24°C) en doe een deel bij de havervlokken en pittenmix. Pitten, haver maar vooral lijnzaad moeten ongeveer tien minuten voorgeweekt worden anders maakt het het brood droog.
Het andere deel water voeg je bij het meel.

De wortels schoonmaken en grof raspen.

Voeg volkoren donker, gist, geweekte pittenmix/havervlokken, zout en geraspte wortels aan het overgebleven water toe.
Roer het met een pollepel of platte haak (keukenmachine) tot alles gemengd is. Kneed met de hand of kneedhaak op stand 2  ±10 a 15 minuten tot een soepel deeg met een kerntemperatuur van 27°C.  Je kunt het ook controleren door een een vliesje te trekken van een stukje deeg. Als dit lukt ben je klaar met kneden.

1ste rijs
Het deeg opbollen en in een ingevette (paar druppels olijfolie) kom doen en 1 keer keren zodat alle kanten bedekt zijn en de bovenkant van de bol naar boven ligt.  Afdekken met folie en ± 1 uur laten rijzen tot dubbele volume.

2de rijs
Na de 1ste rijs het brood modelleren tot een busbrood: Kiep het deeg op je schone werkbank. Druk het deeg zacht uit met twee handen. Niet trekken en duwen, dan maakt je het deeg kapot. Als het deeg ongeveer tot een A4 en de breedte van het bakblik is uitgedrukt, vouw je de bovenste punten naar binnen als een vlieger. Goed aandrukken. Vouw de onderkant 1/3  recht naar binnen. Goed aandrukken. Begin bovenaan bij de punt strak op te rollen. Naad goed dichtdrukken.Strooi wat havervlokken op het aanrecht. De bovenkant van het busbrood bevochtigen met een beetje water en door de havervlokken rollen daarna met de naad aan de onderkant in het bakblik leggen. Afdekken met folie.
Laat het brood in 1 uur in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger voorzichtig op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen en bakken
Verwarm de oven voor op 240°C. Plaats twee vuurvaste schaaltjes met grind onderin de oven. Vlak voordat het brood in de oven gaat, giet je een klein beetje water op het ene schaaltje. Direct de ovendeur weer dicht doen. Dit is voorstomen. Hierna plaats je snel het brood en giet je vervolgens op schaaltje nr 2 een beetje water.
Na 20 minuten laat je de temperatuur zakken naar 210°C
Het brood is gaar bij een kerntemperatuur van 96°C


Aga: Bij de Aga hoef je niet te stomen. In de braadoven op het rooster (bodem) en na 20 minuten een koude plaat erboven.
Brood is gaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 96°C
Laat het brood afkoelen op het rooster.
Weetje
Stomen voor meer volume:
We hebben hierboven over voorstomen en stomen. Het stomen heeft als functie om de korstvorming uit te stellen. Door te voorstomen ondergaat je brood een ovenrijs. Dit betekend dat de volume van je brood toe neemt.